Afscheid Wietse

< terug naar overzicht

Tijdens de examens op 25 februari 2006 heeft ons oudste lid, Wietse Rotgans, afscheid genomen van onze vereniging. Hij deed dit op de zeer respectabele leeftijd van 80 (!) jaar. Dit was een mooie aanleiding om hem eens in het zonnetje te zetten. Ook de plaatselijke krant De Flevopost was hierbij aanwezig, wat leidde tot een artikel (met kleurenfoto!) op de voorpagina.

Het artikel in de Flevopost

Verder op deze pagina kun je nog een tekst lezen, door JSL-lid Wiebe Nijlunsing geschreven naar aanleiding van het vertrek van Wietse. Ook kun je nog enkele foto's bekijken van Wietse in actie en van zijn afscheid.


Gesproken portret van een sportman

In 1986 verscheen in de dojo van JCL (Judo Club Lelystad) in de Schouw een wat oudere judoka. Zijn naam: Wietse Rotgans, een gepensioneerde Amsterdamse politieagent. Een politieagent moet natuurlijk een prima conditie hebben en over handigheid beschikken om weerbarstige arrestanten te kunnen mannen! Judo kent vele technieken die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Judoles werd gegeven bij de APGS, de Amsterdamse Politie Gymnastiek en Sportvereniging. De nadruk lag daar vanzelfsprekend op de praktische toepasbaarheid. Eenmaal gepensioneerd, en dus met wat meer vrije tijd, gaf Wietse de gelegenheid het judo meer als sport te zien. Er moest een aantal jaren van Lelystad naar Amsterdam gereisd worden voor een 3 uur durende training. Judotechniek perfect beheersen vraagt nu eenmaal veel oefening! Na een vaak slopende warming-up werd er intensief gejudo'd. Er werd daar zeer serieus en gedisciplineerd gewerkt.

De zwarte band werd behaald na een technisch examen met judopartner Aronius in 1986. Het examen werd gedaan in Zaandam bij judovereniging Hikari, een begrip in de judowereld. Het examen bestond uit kata's en grondwerk zoals verwurgingen, armklemmen en houdgrepen, maar ook uit het demonstreren van de bekende heup, schouder en beenworpen. Toen alles naar behoren was uitgevoerd was er een geweldig applaus van de toeschouwers! Dat maak je niet alle dagen mee: 60 jaar oud en dan slagen voor je zwarteband-examen!

En met zo'n man hebben wij, senioren van Judoschool Lelystad, 20 jaar lang mogen sporten! We hebben het als een voorrecht ervaren! O ja, we hebben je de laatste jaren wat ontzien en dat vond je helemaal niet zo erg (al sprak je dat natuurlijk niet uit!). Ook de nieuwe generaties judoka's hadden en hebben diep respect voor onze 'judo-opa'!

Zo maar een paar namen uit die 20 jaar:
- Piet Bonte, jarenlang onze trainer geweest.
- Walter Glotzbach, oprichter van judoclub De Bever. Bij het ter ziele gaan van JCL zijn we daar met onze groep gaan trainen.
- Trainer Arjen en nu al weer een reeks van jaren onze zeer gewaardeerde trainer Ap de Vries.
- Diederik, waar je veel mee trainde.
- Horst Lubbering, de 'massieve' man uit Swifterbant.

Wietse, je bent in januari 80 jaar geworden en zet nu een punt achter het judo. Jij hebt laten zien dat leeftijd géén belemmering hoeft te zijn voor het beoefenen van deze sport. Het is echt een sport voor jong en oud!

Voor iedereen die nu denkt dat je stopt met sporten nog even dit: Je blijft doorgaan met fitness, je blijft zwemmen en je blijft watersporten. Eenmaal sportman, altijd sportman! Wietse, we gunnen je nog vele actieve jaren, samen met je vrouw. Het ga je goed!

Namens de seniorengroep van Judoschool Lelystad,
Wiebe Nijlunsing

Foto's

^ terug naar boven

Teller:
bekijk statistieken